woensdag 30 januari 2008

Int. HR meeting

Twee keer per jaar vindt er een internationale KLM / Air France HR meeting plaats en is deze keer in Caïro Egypte gehouden. Vanuit Dubai is het 4 uur vliegen en het is er 2 uur vroeger dan in Dubai.We verbleven in het Nile Hilton hotel en zoals de naam al zegt ligt deze direct aan de Nijl. Op de tweede dag was er ook nog tijd voor wat ontspanning en stond er een bezichtiging aan Egypte's bekendste monumenten op het plateau van Gizeh op het programma. Het Gizeh plateau ligt op ongeveer 18 kilometer ten zuiden-westen van Caïro en telt in totaal elf pyramiden waarvan drie reusachtige piramiden en de grote Sfinx, die samen een van de zeven wereldwonderen vormen.

Het grootste bouwwerk is de piramide van Cheops. Ruim 2,5 miljoen kalkstenen blokken zijn gebruikt voor dit immense bouwwerk. Het gewicht van deze grote piramide bedraagt maarliefst 6,3 miljard kilo!
De middelste is de piramide van Farao Chefren, de zoon van Farao Cheops. Deze piramide heeft tot 1853 deels begraven gelegen onder het woestijnzand. De zwaarste steen die gebruikt werd voor de bouw van deze piramide woog maarliefst 163 ton. De kleinste is gebouwd voor de zoon van Cheops; de piramide van Mykerinos. Dit 62 meter hoge bouwwerk wordt ook wel de Rode Piramide genoemd vanwege het roodkleurige granieten omhulsel.

Cheops Pyramiden
De piramiden werden oorspronkelijk bedekt met een gladde kalksteen laag waardoor het zijn mooie strakke uiterlijk kreeg, maar alleen bij de Piramide van Chefren is dit nog terug te zien op het bovenste topje. De Cheops pyramide is momenteel 137 meter hoog (was 147 meter) toen de gladde kalksteen laag er nog op zat. Ondanks de vele theorieën is het nog steeds een raadsel hoe het voor de Egyptenaren mogelijk was om zonder de moderne technieken zulke enorme bouwwerken op te richten.
Even mysterieus als de Piramiden van Gizeh is de bekende Sfinx voor de Piramiden van Chefren. Dit 70 meter lange bouwwerk heeft lange tijd bedolven gelegen onder het woestijnzand en bewaakt het al eeuwen het graf van farao Chefren.
Het beeld heeft het lichaam van een liggende leeuw en het gezicht van Chefren, bedekt met de koninklijke hoofddoek. Dit fabelachtige wezen stelde aan de ene kant "kracht" (het leeuwenlichaam) en aan de andere kant "intelligentie" (het mensenhoofd) voor.
Leuk hé, moest er ook even aan geloven

Dust storms

Na een regenachtige en bewolkte periode lopen de temperaturen weer op naar de 25 graden en schijnt de zon weer vollop. Vanaf donderdagnacht wordt er een omslag in de weersituatie verwacht en krijgen we te maken met hevige zandstormen met snelheden van 25 knots / 46,3 km/uur. We hebben al diverse keren harde wind meegemaakt maar er wordt momenteel al gewaarschuwd dat het zicht op de weg beperkt zal (minder dan 200 meter) zijn en eventuele buitenactiviteiten worden sterk ontraden. Het komende weekend ziet er dan ook niet florisant uit maar we zullen het meemaken.Eerdere zandstormenDe klimaat verandering wordt veroorzaakt door een hoge luchtdruk over het oosten van Saudi Arabie en een harde noord-westen storm vanuit Kuwait, Qatar en Bahrain richting de UAE.Op vrijdag, zaterdag en zondag zal de temperatuur weer naar 20 graden dalen. In de loop van donderdag zullen we maar alvast de spullen van het balkon halen voordat alles onder het zand komt te liggen. Een ding is zeker, volgende week mag ik weer op het balkon aan de slag met stoffer en blik!Mijn gereedschapDonderdag was men nog de gehele dag druk met het verwijderen van al het zand en het schoonvegen van de binnenplaats, zie foto. Donderdagnacht is het inderdaad begonnen met stormen en is de windkracht opgelopen tot 65 km/uur. Naarmate het steeds lichter werd zag je dat enorme hoeveelheden zand door de lucht werd geslingerd en er al snel nieuwe zandhopen begonnen te ontstaan.Aangezien we geen zin hadden om thuis te blijven zijn we richting Dubai Festival City gereden. Het rijden op de weg viel eerlijk gezegd wel mee, de lucht zag er erg grauw uit doordat al het zand in de lucht.Verkeersinformatie: Sand storm - Drive CarefullyDe gehele dag is het stevig blijven doorwaaien en overal langs de weg begonnen zandhopen te ontstaan.Zo ziet het eruit als je op de weg rijdtOmgewaaide boom bij Creek Park
Zaterdagochtend is de wind gaan liggen en is het een prachtige dag geworden waarbij de zon regelmatig tevoorschijn is gekomen. De volgende ochtend het zand van het balkon bij elkaar geveegd, meer dan 2 volle scheppen, het is dat we geen weegschaal hebben maar het woog zeker rond de 3 kilogram!
Niet alleen op ons balkon lag er veel zand zoals de volgende foto's laten zien:

Parking fine

Bij de meeste winkelcentra kan je nog vrij parkeren echter in grote delen van het oude stadscentrum Deira en Burj Dubai is het tussen: 08:30-13:00 uur en van 16:00-21:00 uur betaald parkeren, en zijn vele locale winkels zijn dan ook tussen deze tijdstippen gesloten.Op erkende feestdagen is het meestal vrij parkeren echter moet altijd even goed opletten want niet alle parkeermeters geven dit even duidelijk aan. Gisteren heb ik helaas mijn eerste parkeerbon gekregen ondanks dat ik keurig bij de parkeerautomaat een kaartje heb gekocht. Een vergadering bij Air France duurde langer dan verwacht en "oom agent" kwam helaas al 20 minuten later controleren.
ParkeerkaartjeGeen handgeschreven bon maar een mooi afgedrukte parkeerboete
De boete bedraagt Dhs 100, omgerekend een kleine 20 Euro! Verder krijg je ook nog eens ongevraagd een opslag van 10 Dirham alszijnde "knowledge" (ter kennisgeving). Zonde, maar eens zal de eerste keer zijn, de volgende keer maar extra dirhammetjes in de automaat stoppen.

Helaas kunnen we nog niet on-line betalen, dus is Marcel zo lief geweest om naar een politiebureau toe te gaan. Ongelooflijk maar hier wilden ze niets weten van een parkeerbon van de RTA dus is hij maar op zoek gegaan naar een RTA kantoor. Helaas bleek deze gesloten te zijn en is hij een aantal dagen later maar naar een postkantoor gegaan om de boete te betalen.

Overigens hoeven boetes niet meteen betaald te worden, echter voordat de jaarlijkse kentekenplaat verlenging verloopt moeten alle boetes betaald zijn.

Marcel heeft inmiddels ontdekt dat je op de website van de RTA (Roads & Transport Authority), en van de Dubai Police Department aan de hand van het kenteken kunt bekijken of er eventuele bekeuringen (die je mogelijk nog niet weet, want waar moeten ze boetes naar toe sturen, er zijn toch geen postbodes in Dubai) open staan. Verder is dit ook erg handig bij de aankoop van een 2e hands auto want volgens de wetgeving moet je altijd zelf controleren of de auto boetevrij is.
Online boete overzicht website Dubai Police

maandag 21 januari 2008

Auto Market

Vannochtend ben ik met Irene naar het werk meegereden om de auto mee terug te nemen, vanmiddag vliegt ze naar Cairo - Egypte toe voor een internationale HR meeting. Na een lekker kopje koffie gedronken te hebben bij de benzinepomp ben ik richting de Dubai Auto Markt gereden om eens te kijken hoe het er hier aan toe gaat. De Auto Markt is gelegen op een industrieterrein vlak onder de rook van Dubai. Momenteel zijn hier 130 autobedrijven gevestigd die allemaal 2e hands auto's verkopen.Tasjeel keurings station Naast een autoveiling is er een keuringsstation (Tasjeel) en een vestiging van de Dubai Politie aanwezig. Je kunt hier een auto voor de aankoop laten keuren en als je besluit een auto te kopen, dan verzorgt de Dubai Politie na betaling van de nodige leges de kentekenplaten. Doordat veel wegen recentelijk zijn ondergelopen als gevolg van de wateroverlast was ik erg benieuwd.Slechts 1 rijstrook is er nog beschikbaarBij aankomst heb ik nog net een parkeerplek weten te vinden, niet dat het al zo druk was, maar het stond vol met auto's, overal om je heen, waar je ook keek stonden er auto's en eerlijk gezegd heb ik nog nooit zoveel 2e hands auto's bij elkaar zien staan. Tijdens het rondlopen zag ik dat het een drukte van belang was met het autowassen en daarnaast liepen de nodige auto's stationair te draaien. Het is dus duidelijk dat het complex onder water heeft gestaan.Opvallend was dat je nagenoeg geen Europese merken tegen komt, Japanse merken Toyota (Prado's en Landcruisers zijn erg geliefd bij de Emiraties, Mitsubishi en Nissan zijn zeer sterk vertegenwoordigt. En als je denkt alleen maar moderne auto's tegen te komen, ik heb de nodige Duitse en Amerikaanse klassiekers gespot zoals Audi, BMW, Volkswagen Kever & Karman, Porsche en uiteraard Ford Mustangs.Een echte Mercedes klassiekerVolkswagen KarmanFord Mustang Het merendeel van de auto's zien er goed en schadevrij uit maar gevoelsmatig liggen de prijzen aan de hoge kant zeker voor auto's van een aantal jaren oud. Na een paar uur rondgelopen te hebben en her en der een praatje te hebben gehouden morgen maar eens op stap naar de officiele autodealers om te kijken wat de nieuwprijzen bedragen.

donderdag 17 januari 2008

Dubai visitors

De eerste gasten hebben inmiddels aangegeven om naar Dubai toe te komen. Zolang wij in het Midden Oosten woonachtig zijn is het natuurlijk een unieke gelegenheid om Dubai met eigen ogen te bekijken. De derde week van februari komen Frank, Jacintha, Jessica en Dylan. FrankAansluitend zal Elske een ex-collega van Irene naar Dubai toekomen. Elske is al diverse keren in Dubai geweest en heeft blijkaar nog steeds de smaak van de Arabische cultuur te pakken.Sorry Elkske voor de kwaliteit van deze foto29 april is het de beurt aan Irene's vriendin Jolanda met haar dochter Lindsay. Met name Lindsay staat te popelen, helaas zijn in Dubai "nog geen" "Uggs" te koop, maar wellicht kan zij ze wel ergens vinden.Jolanda, smile!Om het iedereen zoveel mogelijk naar hun zin te maken zijn we al begonnen met de voorbereidende werkzaamheden zoals het gereedmaken van de logeerkamer en de nodige "Things to do".
Shop untill you drop:
Shopping Map
Lamcy Plaza
Souk Madinat Jumeirah
Mercato Mall
Mall of the Emirates
Dubai Outlet Mall
Dubai Festival City
IBN Battuta Mall
Times Square Center
Wafi City
• Deira City Centre (website helaas niet beschikbaar)
Reef Mall

Dubai Souks
• Gold Souk
• Textile Souk
• Spicy Souk
• Food Souk

Creek site
• Abras wooden dhow or (the traditional water taxi)
Dubai dhow cruise

Dubai City Tour
The Big Bus Company Dubai

History & Heritage
• Dubai museum
• Bastakiya
• Jumairah Mosque (every Thursday and Sunday)

Dubai Cinema's
Cinema overview
• CineStar Cinema - Deira City Centre
• Cinestar Cinema - Mall of the Emirates
• Grand Megaplex - Ibn Battuta Mall

Parks
Dubai parks
• Al-Safa Park
• Creek Park
• Jumeirah
• Mushrif

Wild Wadi Water Park
Ski Dubai
Dubai Bowling Centre
Dubai Autodrome
• Dubai Zoo (Open 10am to 6:30pm, Wednesday to Monday)
• Dhow Tour - Captain Jack Dubai Marina
• Blue Banana Blue Banana

Wil je meer over Dubai weten, klik dan op de volgende link:
Dubaicityguide

Dubai Promenade

Regelmatig als wij over het strand lopen zien we schepen van een Nederlandse onderneming aan het werk. Sinds vorige week verschijnen er in de Gulf News advertenties over een nieuw project dat momenteel ontwikkeld wordt: "Dubai Promenade" een stijlvol project aan de kustlijn van Dubai's-Jumeirah Beach Residence. Nakheel is de projectontwikkelaar en heeft o.a. de Palmeilanden in Dubai gebouwd en creëert hier een schiereiland met prachtige appartementen en kantoren met als grootste aandachtstrekker een "5-sterren hotel in de vorm van een wiel".op de voorgrond zie nog net de gebouwen van Jumeirah Beach ResidenceOmgeven door de zee, een haven en een natuurlijk strand, biedt de Dubai Promenade panoramische uitzichten. Met voor de bewoners alle faciliteiten, luxe, idyllische wandelpaden en niet te vergeten natuurlijk de alles overtreffende architectuur. In het project wordt het accent gelegd op open ruimtes en het luxe strandleven met een omvangrijke promenade voor de residenten en bezoekers. Kantoorgebouwen, appartementen, cafés, restaurants en winkels zullen in de totale lengte van de kustlijn gebouwd worden. Dubai Marina krijgt zijn eigen haven met meer dan 60 aanlegplaatsen. Het nieuwste wonder van Dubai is gelegen tussen de jachthaven Dubai Marina en de Arabische golf en ligt aangrenzend aan Dubai International Marine Club en biedt een adembenemend uitzicht op de Palm Jumeirah, de haven van Jebel Ali en de Arabische Golf.
Het droogleggen van de Dubai Promenade wordt gedaan door het Nederlandse bedrijf Van Oord en zal rond maart gereed zijn waarna de de bouwwerkzaamheden zullen starten.

dinsdag 15 januari 2008

Schools closed


Dubai: The UAE Ministry of Education decided to put off both private and government schools for all levels on Wednesday and Thursday due to the expected weather conditions, in Dubai, Sharjah and all northern emirates.

Schools are to re-open again on Sunday morning.

Woensdag 16 januari
Het heeft de gehele nacht en vanochtend aaneengesloten doorgeregend. Vanmiddag is het dan eindelijk gestopt met regenen en het weer is langzaam aan het opklaren. De weerdienst geeft aan dat het gebruikelijk is dat het in Januari regent echter is de neerslag dit keer hoger dan normaal, tot nu toe is 100 millimeter gemeten. Sharjah is het ergst getroffen, hier staat circa 60% van de wegen onder water. Veel mensen die in Dubai werken zijn woonachtig in Sharjah, zo ook een aantal collega's van Irene.WeerkaartMet behulp van tankauto's probeert men in zwaar ondergelopen gebieden het water af te pompen, dit is natuurlijk "water naar de zee dragen".
Welcome to Dubai, worlds most booming city!

Source foto's: Gulf News

Singing in the rain

Is this rain? Yes it is, and you get it for free also!Dubai High: 19° C - Low: 17° C
Hevige en aanhoudende regenbuien hebben vandaag voor de nodige overstromingen gezorgt. Op veel plaatsen zijn lange file's ontstaan waardoor het verkeer langzaam tot stilstand komt.
Om 10:00 uur zijn bij de Dubai Politie al 500 aanrijdingen gemeld! Men kent hier geen rioleringssysteem aangezien het slechts een aantal dagen per jaar regent.My next car will be a 4 X 4En nu maar hopen dat mijn motor niet afslaatOeps, we moeten wel op tijd in de moskee zijn om te biddenSchuilen in het park heeft weinig zinWeer of geen weer, we gaan gewoon naar school toeEven peddelen naar het werk, net zo gemakkelijkMorgen dus geen vers brood bij de warme bakker
En het wordt steeds slechter:
Last updated: January 15, 2008, 12:40
Dubai: Rain has lashed the UAE, causing widespread flooding across the country and traffic chaos.Ook last van een beetje opspattend water?While Abu Dhabi has largely escaped serious rain, the major roads in Sharjah (noordelijke Emiraat) have been completely flooded.Zware regenval in de noordelijk gelegen Emiraat SharjahPolice are advising people not to take the Emirates Road (was gisteren nog de omrijdings route in verband met de wegafsluiting) into Dubai because of the wet conditions.Onder water gelopen Emirates RoadAl Ain: Heavy rains continue to hit Dubai, Sharjah and Ras Al Khaimah, with Dubai recording 43.8mm of rain so far.

The rain has flooded streets and roundabouts and motorists are stuck in traffic for hours.

An official of the National Centre for Meteorology and Seismology said rain is expected to continue till Wednesday afternoon.

Seas are rough, "We have recorded 12 feet (3,66 meter) high waves in the Arabian Gulf, which means sea is dangerously rough".

Clear language!Look i'am driving a Range Rover, but keep smiling
Source foto's: Gulf News / Xpress News