maandag 4 februari 2008

Oman - سلطنة عُمان

Woensdag gaat Irene opnieuw voor een dienstreis naar Muscat in Oman toe. Inmiddels is dit de derde keer en de komende tijd zullen er zeker nog een aantal volgen.

Oman grenst in het westen aan de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi Arabië. De VAE Emiraten Sharjah en Fujairah scheiden het grootste deel van Oman van het meest noordelijke puntje, Musandam. Oman is verder omgeven met het water van de Golf van Oman en de Arabische zee en heeft een maar liefst 1.700 kilometer lange kustlijn met parelwitte stranden, azuurblauwe fjorden en indrukwekkende kliffen en rotsformaties. Het land met een oppervlakte van 309.500 km2 vertoont veel afwisseling: van stranden tot woestijn en van ruige bergketens tot uitgestrekte palmplantages en schitterende oases. De officiële taal is Arabisch en de Islam is het officiële geloof. De munteenheid is Rial Omani (RO) en bestaat uit 1000 baizas. (ca. € 2,15).
Kaart van OmanMuscat is de hoofdstad van het Sultanaat Oman. De stad wordt ook wel Maskate genoemd en behoord tot de oudste steden van de regio en heeft prachtige bezienswaardigheden.

Muscat is gesitueerd op een door steile rotsen omgeven laagvlakte. De oude stad kenmerkt zicht door haar stadsmuren en het blauw met gouden paleis van de Sultan. In Muscat zijn geen wolkenkrabbers of ijzer en beton te vinden, maar sierlijke, lage, lichtgekleurde gebouwen. In het gebied in en rond Muscat wonen 500.000 mensen. In het land wonen 3.204.897 (2007) miljoen mensen, waarvan een kwart uit buitenlanders bestaat. Het is met 10 inwoners per km2 één van de dunst bevolkte landen ter wereld.

Lange tijd waren de visserij en de landbouw de enige bron van inkomsten voor Oman. In de landbouw zijn nu ongeveer 200.000 mensen werkzaam. In totaal is er 100.000 ha geschikt voor landbouw en op dit moment is 60% daarvan daadwerkelijk in gebruik. Er wordt van alles verbouwd en het is er opvallend hoe groen het land eigenlijk is.

Pas vrij laat werd er in Oman olie gevonden. In augustus 1967 werd de eerste olie geëxporteerd. Sinds 1970 zijn er vele nieuwe olievelden ontdekt en in 1996 werden er 853.000 vaten per dag geproduceerd van 93 velden. De oliereserves zijn niet erg groot, maar tijdens het zoeken naar de aardolie werden er flinke gasbellen ontdekt. De reserves bedragen minstens 27 triljoen kubieke voet.

Sultan Qaboos bin Said Met de komst van Sultan Qaboos Bin Said in 1970 heeft het land zich opengesteld voor buitenlandse toeristen en is Oman op veel fronten gemoderniseerd zonder iets van haar authenticiteit te verliezen.

Enkele wetenswaardigheden........

• Het meest kostbare parfum ter wereld, Amouage, wordt in Oman
   gemaakt,
• Oman ruim acht keer zo groot is als Nederland,
• Het grootste aaneengesloten woestijngebied ter wereld loopt door Oman,
• Oman één van de grootste kraamkamers ter wereld voor
   zeeschildpadden,
• Oman zowel een woestijnklimaat als een subtropisch en tropisch
   klimaat kent,
• In Oman een liter water duurder is dan een liter benzine,
• Muscat niet alleen de kleinste, maar ook één van de schoonste
   hoofdsteden ter wereld is.

KLM-logoVlieg met KLM naar het Sultanaat
Sinds december 2007 vliegt KLM 5 keer per week met een Airbus A330 naar de hoofdstad van Oman, Muscat. Tijdens de vlucht wordt een stop gemaakt in Koeweit. Passagiers met bestemming Oman hoeven echter niet over te stappen.