UAE adds Hepatitis C to list of deportable diseases
The UAE has added blood-borne disease "hepatitis C" to the list of deportable diseases, which includes HIV, tuberculosis and hepatitis B, effective July 1.
The Cabinet recently approved including the "new test for expatriates applying for residency and labour visas". The decision applies to the Health Ministry, and the health authorities of Abu Dhabi and Dubai.
"It's for everyone - for new and renewing of visas. Anyone who tests positive for hepatitis C virus [HCV] will be deported," he said.
Wat is hepatitis
Hepatitis is een ander woord voor ontsteking van de lever. Een leverontsteking kan verschillende oorzaken hebben, zoals virusinfecties, alcoholmisbruik en stofwisselingsziekten. Van de virussen die specifiek een ontsteking van de lever kunnen geven kennen wij op dit ogenblik verschillende typen welke allemaal met een letter worden aangeduid.
Het hepatitis A en het hepatitis E virus worden vooral overgebracht via besmet water en voedsel. De verschijnselen van deze acute hepatitis verdwijnen meestal weer spontaan in de loop van enkele weken tot maanden en een chronische ontsteking treed nooit op.
De hepatitis B, C en D virussen woorden meestal overgebracht door direct contact met bloed.
Dit kan bijvoorbeeld zijn bij bloedtransfusie, gemeenschappelijk gebruik van injectienaalden, tandenborstels, scheermesjes, tatoeagenaalden, piercing of tijdens de geboorte gaar er vaak bloed van de moeder naar het kind: bij hepatitis B kan een minuscule hoeveelheid bloed voldoende zijn om besmetting over te brengen: bij hepatitis C en D is dit zeldzaam.
Hepatitis B, C en D kunnen na een acute leverontsteking weer verdwijnen: het virus kan echter ook aanwezig blijven, dan ontstaat er een chronische leverontsteking.
Hepatitis C
De meeste virusziekten van de lever zijn al langere tijd bekend. Het hepatitis C virus is echter pas in 1989 ontdekt. Hepatitis C is een van de meest voorkomende vormen van chronische leverontsteking; waarschijnlijk is tenminste 2% van de wereld bevolking ermee besmet.
Hoe wordt de diagnose hepatitis C vastgesteld
Specifieke of een verhoogde concentratie van leverenzymen in het bloed roepen het vermoeden op van een virushepatitis. Sinds 1991 kan men door onderzoek virusantistoffen tegen het hepatitis C virus aantonen in het bloed van de patiënten. Omdat de screeningstest niet 100% betrouwbaar is moet bij een positieve test uitslag altijd een bevestigingstest worden verricht. Een negatieve uitslag wijst op afwezigheid van hepatitis C. Bij een acute infectie kan het soms vele weken duren voordat het lichaam antistoffen aanmaakt. Dan kan het noodzakelijk zijn een ingewikkelde aanvullende test te doen naar het virus RNA zelf. Dit onderzoek kan alleen in gespecialiseerde laboratoria plaats vinden.
Als een actieve virusinfectie wordt aangetoond moet vervolgens worden onderzocht hoe ernstig de ontsteking is en in hoeverre er al beschadiging van de lever is opgetreden. Bij lichamelijk onderzoek wordt de grootte van de lever en de milt beoordeeld en wordt gekeken of er tekenen zijn van een slecht functioneren van de lever, zoals geelzucht.Dit onderzoek wordt aangevuld met een geluidsfoto (echografie) en bloed onderzoek.Indien hierbij wordt gevonden dat er weliswaar hepatitis C virus in het bloed aanwezig is maar dat er geen ontstekingsactiviteit in de lever is en er ook geen verlittekening van de lever aanwezig zijn, zal worden besloten om af te wachten.
Er kan dan sprake zijn van een dragerschap zonder activiteit of er kan sprake zijn van een rustige fase in het soms grillige ontstekingsbeloop. Om deze reden zal het bloed na enkele maanden opnieuw worden getest. Indien er echter aanwezigheid van hepatitis C wordt gevonden met een actieve ontsteking van de lever zal de patiënt vaak worden door verwezen naar een specialistisch centrum.Hier zal worden beoordeeld of er moet worden gestart met antivirale middelen. Bij deze beoordeling zal het vaak nodig zijn om een stukje weefsel (biopt) uit de lever te nemen om met behulp van een microscoop meer zekerheid te krijgen over de aard en de ernst van de aandoening.
Source: Gulf News, April 20 / Nederlandse Leverpatiënten Vereniging
maandag 21 april 2008
Abonneren op:
Posts (Atom)