
De zomertijd begint op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. In Nederland worden in de nacht van zaterdag op zondag van 29/30 maart de klokken om 2 uur een uur vooruit gezet, dus van 2 naar 3 uur. Voordeel is dat het 's avonds een uur langer daglicht is, en het tijdverschil met Dubai nog maar 2 uur bedraagt.
Uitvinder
De uitvinder van de zomertijd is de Londense aannemer William Willett, die in 1907 op een pamflet schreef: " Gedurende de helft van het jaar schijnt de zon al een paar uur als wij nog liggen te slapen en gaat ze al onder als we thuiskomen van ons werk. Waarom zetten we de klok in die periode niet vooruit?" Volgens zijn becijferingen zou de natie tweeëneenhalfmiljoen elektriciteitskosten kunnen besparen. Zijn idee werden eerst belachelijk gemaakt maar twee jaar na het uitbreken van de eerste Wereldoorlog werd de zomertijd in de hele wereld geruisloos ingevoerd als besparende maatregel.
Sinds 1980 begint de zomertijd op de laatste zondag van maart en sinds 1996 eindigt op de laatste zondag van oktober. In Nederland is de zomertijd in 1977, vanwege de oliecrisis, opnieuw ingevoerd.
Source: KNMI