zondag 30 maart 2008

Summer time


De zomertijd begint op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. In Nederland worden in de nacht van zaterdag op zondag van 29/30 maart de klokken om 2 uur een uur vooruit gezet, dus van 2 naar 3 uur. Voordeel is dat het 's avonds een uur langer daglicht is, en het tijdverschil met Dubai nog maar 2 uur bedraagt.

Uitvinder
De uitvinder van de zomertijd is de Londense aannemer William Willett, die in 1907 op een pamflet schreef: " Gedurende de helft van het jaar schijnt de zon al een paar uur als wij nog liggen te slapen en gaat ze al onder als we thuiskomen van ons werk. Waarom zetten we de klok in die periode niet vooruit?" Volgens zijn becijferingen zou de natie tweeëneenhalfmiljoen elektriciteitskosten kunnen besparen. Zijn idee werden eerst belachelijk gemaakt maar twee jaar na het uitbreken van de eerste Wereldoorlog werd de zomertijd in de hele wereld geruisloos ingevoerd als besparende maatregel.

Sinds 1980 begint de zomertijd op de laatste zondag van maart en sinds 1996 eindigt op de laatste zondag van oktober. In Nederland is de zomertijd in 1977, vanwege de oliecrisis, opnieuw ingevoerd.

Source: KNMI

Yammie Yammie !

Lumpries

Afgelopen vrijdag zijn we naar de Metho Fun Fair geweest. Op een een groot grasveld achter de Al Wasel Ladies Club stonden een aantal marktkraampjes met allerlei authentieke producten uit Sri Lanka opgesteld. Een van de deelnemers is een collega van Irene en zij heeft ons langs alle kraampjes rondgeleid. Bij de laatste kraam was de Sri Lankaanse keuken vertegenwoordigt waar ze allerei gerechten verkochten.

Bij de KLM wordt zo nu en dan voor de lunch Sri Lankaans eten besteld en meestal neemt Irene dan Lumpries. Voor de middag lunch hebben we dan ook een Lumprie gekocht en al zittend op het gras lekker liggen smikkelen. Voor thuis hebben we nog eens 4 extra Lumpries gekocht. Ze kosten slechts 15 Dirham (€ 3,00) per stuk en voor deze prijs kan je thuis zelf niet koken.

Sri Lankan cuisine: Lumpries
"Sri Lankan cuisine lumpries, a souvenir from Dutch colonial times. It’s rice baked with boneless chicken, beef or lamb, fish cutlets, boiled egg, aubergine, and a delicious sweet onion sambol (a spicy side dish)"