woensdag 20 februari 2008

Hookah - Sisha water pipe



Van oorsprong is de Hookah afkomstig uit de noordelijke en westelijke provincies van India. De eerste Hookah waterpijpen waren eenvoudig en primitief van ontwerp en waren gemaakt van de schil van een kokosnoot waarop men een pijp heeft gemonteerd. Oorspronkelijk waren de waterpijpen bedoeld voor het roken van opium en hasj.
In andere talen heet de waterpijp: Shisha (Verenigde Arabische Emiraten), Argila (Turkije) of Hubbly Bubbly (Saoedi-Arabië). Hookad waterpijpen zijn er in verschillende uitvoeringen, kleuren en hoogte.

In de Verenigde Arabische Emiraten zijn de Shisha waterpijpen enorm populair en worden door zowel mannen als vrouwen gebruikt in een Maqha, Arabisch voor café's.

Shisha onderdelen:





Bowl
Een kleine tabakskom aan de de bovenzijde van de Shisha meestal gemaakt van klei of marmer, hierin plaats men de tabak en snel gloeiende houtskool. De Bowl wordt bedekt met een klein stukje folie van tin waarin kleine gaten zijn gemaakt voor de houtskool.
Plate
De Plate onder de Bowl wordt alleen gebruikt voor het opvangen van de houtskoolas.
Hose
De slang is een flexibele buis waarmee de rook word opgezogen. Het uiteinde is meestal uitgerust met een metalen, houten of kunststof mondstuk.
Body, Gasket & Valve
Het behuizing bestaat uit een holle buis, een afdichtring met één of twee openingen voor de slang en een glazen reservoir.

Werking
Het glazen reservoir wordt gevuld met water totdat de holle buis circa 2 centimeter onder water staat. In de tabakskom plaats men de rookwaar, zoals fruittabak waarna deze wordt afgedekt met de geperforeerde folie. Bovenop de folie legt men brandende houtskool. Door nu op het mondstuk te zuigen ontstaat er een onderdruk boven de vloeistof waardoor er door het water heen lucht wordt aangezogen door de holle buis.

Yourtube video "How to Smoke and Setup A Hookah"