zaterdag 2 februari 2008

Internet disruption

Medio vorige week (30 januari) zijn twee onderwater glasvezelkabels gebroken in de Middellandse zee op 8,3 km voor de kust van Alexandria – Egypte. De kabelbreuk is waarschijnlijk veroorzaakt door een anker van een schip. De glasvezelkables met de benaming "Sea Me We 4" & "Falcon Cable / Flag" verzorgen het internet en de telecommnunicatie tussen Europa, het Midden Oosten en Zuid Azie. Deze kabelbreuk heeft geleid voor een verstoring van 70 procent op het nationale internet netwerk in Egypte, terwijl Indië te maken kreeg met een verstoring van 60 procent. Ook in Dubai zijn de gevolgen duidelijk merkbaar, beide telecomproviders Etisalat en Du maken momenteel gebruik van de reserve lijn "Sea Me We 3" echter deze is inmiddels zwaar overbelast geraakt waardoor internetten, Skype, MSN sinds afgelopen vrijdag nagenoeg niet meer mogelijk is.

In het rood weergegeven de plaats van de kabelbreukGisteren, 2 februari is er opnieuw een onderzee glasvezelkabel gebroken, ditmaal betreft het de "Falcon Cable" tussen de UAE en Oman op 56 km vanaf Dubai. Vanwege de bouw van een eiland nabij Fujairah is men bezig drie glasvezelkabels: "Sea Me We 4", "Sea Me We 3", en "Falcon Cable" te verleggen. Deze kabelbreuk heeft geleid tot een kritieke 'telecom breakdown' in het Midden Oosten.

Eigendom:
Flag Telecom, eigendom van het Indiase bedrijf Reliance is de eigenaar van de Falcon Cable en SEA-ME-WE 4 is eigendom van het "East Asia-Middle East-West Europe" consortium bestaande uit 16 telecom bedrijven. De Verenigde Arabische Emiraten wordt hierin vertegenwoordigdt door Eltisalat.

Technische informatie:
Onderstaande afbeelding geeft een doorsnede weer van een onderzee glasvezelkabel, ze kunnen tot een diepte van 8000 meter op de zeebodem worden gelegd zonder dat er vervorming van de kabel plaatsvindt. De maximale lengte van een glasvezelkabel bedraagt 30 tot 40 kilometer en door middel van koppelstukken kunnen grote afstanden worden gerealiseerd. De verwachte levensduur van onderzee glasvezelkabels bedraagt 25 jaar.

Glasvezelkabel
    • 1 Polyethylene cover
    • 2,4 Stranded steel armour wires
    • 3,5 Tar-soaked nylon yarn
    • 6 Polycarbonate insulator
    • 7 Copper sheath
    • 8 Protective core
    • 9 Optical fibres

Glasvezelkabels:
SEA-ME-WE 4 wordt gebruikt voor telefoon, internet, multimedia en diverse andere breedband toepassingen. De lengte bedraagt ca. 18.800kilometer (van Marseille-Frankrijk tot aan Singapore) en heeft een datatransmissie snelheid van 1,28 Terrabit per seconde.

SEA-ME-WE 3 heeft een lengte van 39.000 kilometer (van Duitsland tot aan Singapore en is via het Midden Oosten verlengd naar Japan en Australie) met een datatransmissie snelheid 10 Gigabits per seconde. Dit is aanmerkelijk "langzamer" dan de SEA-ME-WE 4 glasvezelkabel.

Falcon Cable heeft een lengte van 28.000 kilometer bestemd voor communicatie doeleinden en verbind Australie en Japan met Europa via India en het Midden Oosten.

Reparatie:
Inmiddels zijn de nodige reparatieschepen onderweg. Verwacht wordt dat de herstelwerkzaamheden minstens een week gaan duren. Door op onderstaande afbeelding te klikken kan je een animatie bekijken hoe een onderzee gelegen kabel wordt gerepareerd.

Klik op deze afbeelding om de annimatie te bekijken