vrijdag 25 april 2008

Orange festival 2008

Op donderdag 24 april aanstaande staat ons een swingend en spetterend Oranjefeest te wachten in het kader van Koninginnedag. Het feest wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging in Dubai.


Dit jaar wordt het feest gehouden op de grasvelden van de Emirates Golf Club en het beloofd een heleboel gezelligheid inclusief eten, drinken. Live muziek wordt verzorgt door de band: "Worst of The Eighties" die speciaal voor dit evenement wordt ingevlogen.


Koninginnedag is een nationale feestdag in Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba (helaas niet in Dubai) en wordt sinds 1949 gevierd op 30 april (voordien 31 augustus, de verjaardag van koningin Wilhelmina). De dag wordt gevierd met verschillende festiviteiten.

DXB Orangebal 2008

Casual en “Oranje”, dinsdagavond nog de laatste "oranje" kleding gekocht, voor Irene een leuk T-shirt en voor Marcel gestreept overhemd. Woensdag is Marcel nog snel even met de bus naar het centrum gegaan om oranje stof te kopen om over zijn "Oman" hoed te draperen. Donderdagavond was het dan zover en hebben we een taxi genomen aangezien de locatie niet ver van ons appartement gelegen is. Bij aankomst zag het er al meteen "oer-Hollands" uit, een heuse poffertjes kraam, snackbar, viskraam, aantal Heineken bars en diverse grote (reclame)schermen. Voor ons is het de eerste keer en we kunnen niet anders zeggen dat de Oranje-organisatie werkelijk alles uit de "kast" heeft gehaald om er een gezellig feest van te maken.
Snackbar en poffertjeskraam één van de Heineken barsverse Haring, Paling en echte Hollandse garnalen uit Spakenburg?even wat Sponsor reclamede dansvloer was de hele avond goed gevuldoveral waren er OranjeballenWorst of The EightiesIrene en MarcelBas & DiewertjeJoke & Maarten

maandag 21 april 2008

Hepatitis C

UAE adds Hepatitis C to list of deportable diseases


The UAE has added blood-borne disease "hepatitis C" to the list of deportable diseases, which includes HIV, tuberculosis and hepatitis B, effective July 1.

The Cabinet recently approved including the "new test for expatriates applying for residency and labour visas". The decision applies to the Health Ministry, and the health authorities of Abu Dhabi and Dubai.

"It's for everyone - for new and renewing of visas. Anyone who tests positive for hepatitis C virus [HCV] will be deported," he said.

Wat is hepatitis
Hepatitis is een ander woord voor ontsteking van de lever. Een leverontsteking kan verschillende oorzaken hebben, zoals virusinfecties, alcoholmisbruik en stofwisselingsziekten. Van de virussen die specifiek een ontsteking van de lever kunnen geven kennen wij op dit ogenblik verschillende typen welke allemaal met een letter worden aangeduid.

Het hepatitis A en het hepatitis E virus worden vooral overgebracht via besmet water en voedsel. De verschijnselen van deze acute hepatitis verdwijnen meestal weer spontaan in de loop van enkele weken tot maanden en een chronische ontsteking treed nooit op.

De hepatitis B, C en D virussen woorden meestal overgebracht door direct contact met bloed.

Dit kan bijvoorbeeld zijn bij bloedtransfusie, gemeenschappelijk gebruik van injectienaalden, tandenborstels, scheermesjes, tatoeagenaalden, piercing of tijdens de geboorte gaar er vaak bloed van de moeder naar het kind: bij hepatitis B kan een minuscule hoeveelheid bloed voldoende zijn om besmetting over te brengen: bij hepatitis C en D is dit zeldzaam.
Hepatitis B, C en D kunnen na een acute leverontsteking weer verdwijnen: het virus kan echter ook aanwezig blijven, dan ontstaat er een chronische leverontsteking.

Hepatitis C
De meeste virusziekten van de lever zijn al langere tijd bekend. Het hepatitis C virus is echter pas in 1989 ontdekt. Hepatitis C is een van de meest voorkomende vormen van chronische leverontsteking; waarschijnlijk is tenminste 2% van de wereld bevolking ermee besmet.


Hoe wordt de diagnose hepatitis C vastgesteld

Specifieke of een verhoogde concentratie van leverenzymen in het bloed roepen het vermoeden op van een virushepatitis. Sinds 1991 kan men door onderzoek virusantistoffen tegen het hepatitis C virus aantonen in het bloed van de patiënten. Omdat de screeningstest niet 100% betrouwbaar is moet bij een positieve test uitslag altijd een bevestigingstest worden verricht. Een negatieve uitslag wijst op afwezigheid van hepatitis C. Bij een acute infectie kan het soms vele weken duren voordat het lichaam antistoffen aanmaakt. Dan kan het noodzakelijk zijn een ingewikkelde aanvullende test te doen naar het virus RNA zelf. Dit onderzoek kan alleen in gespecialiseerde laboratoria plaats vinden.

Als een actieve virusinfectie wordt aangetoond moet vervolgens worden onderzocht hoe ernstig de ontsteking is en in hoeverre er al beschadiging van de lever is opgetreden. Bij lichamelijk onderzoek wordt de grootte van de lever en de milt beoordeeld en wordt gekeken of er tekenen zijn van een slecht functioneren van de lever, zoals geelzucht.Dit onderzoek wordt aangevuld met een geluidsfoto (echografie) en bloed onderzoek.Indien hierbij wordt gevonden dat er weliswaar hepatitis C virus in het bloed aanwezig is maar dat er geen ontstekingsactiviteit in de lever is en er ook geen verlittekening van de lever aanwezig zijn, zal worden besloten om af te wachten.
Er kan dan sprake zijn van een dragerschap zonder activiteit of er kan sprake zijn van een rustige fase in het soms grillige ontstekingsbeloop. Om deze reden zal het bloed na enkele maanden opnieuw worden getest. Indien er echter aanwezigheid van hepatitis C wordt gevonden met een actieve ontsteking van de lever zal de patiënt vaak worden door verwezen naar een specialistisch centrum.Hier zal worden beoordeeld of er moet worden gestart met antivirale middelen. Bij deze beoordeling zal het vaak nodig zijn om een stukje weefsel (biopt) uit de lever te nemen om met behulp van een microscoop meer zekerheid te krijgen over de aard en de ernst van de aandoening.

Source: Gulf News, April 20 / Nederlandse Leverpatiënten Vereniging

zondag 20 april 2008

Dubai Drums




Vrijdagavond 18 april ben ik met Kees van de KLM Technische Dienst naar de Full Moon Desert Drumming geweest. Dit evenement voor jong en oud wordt gehouden in de "Gulf Ventures Desert Camp".




Full Moon Desert Drumming


Come and join in the amazing combined energy of drumming, full moon, friendly people and mother earth. Experience drumming in the desert with Dubai’s drumming crowd, connect with your inner rhythms and feel free to join in with the jamming and tribal dancing.

Chill out with friends and family, enjoy a tasty barbecue and when you’re not drumming or dancing just sit back, soak up mother earth’s desert energy and gaze at the moon.

It’s a great place to de-stress from busy city life, get barefoot on the sand and meet people from all parts of the world that live in the melting pot called Dubai.

Beginners, die-hard drummers and drumming divas all welcome. Drums are provided but you can bring your own percussion instruments if you like.


De entree prijs bedraagt Dhs 150 en is inclusief een BBQ, drank en het gebruik van drum's zodat jezelf ook kan mee drummen.

Voor meer informatie bekijk dan de website van: Dubai Drums
We hebben samen een top avond gehad.
Het evenement vond plaats in "Al Awir" en ligt vlak onder Dubai op een klein half uurtje rijden. Nadat we de hoofdweg hadden verlaten kregen we het gevoel verder de woestijn in te rijden. Je zag overal geitjes rondlopen, de armoedige woningen waar de locale bevolking in woonachtig is en dito winkeltjes. De route beschrijving was goed aangegeven en op een aantal plaatsen had men extra borden langs de weg geplaatst. Bij aankomst zagen we alleen een aantal "4x4" staan en dachten even dat we verkeerd waren. Het bleekt dat het evenement verderop in de woestijn gehouden werd en je er alleen met een "4x4" er naar toe kon rijden. Wij hebben onze Huyundai "2x2" maar laten staan en zijn in een Toyota Landcruiser gestapt die ons naar het evenement reed. Dit was voor mij meteen de eerste ervaring in het (mee)rijden in de woestijn. Met een snelheid van ongeveer 50 km/h reed de ervaren chauffeur in het donker slingerend door het zand hellingen op- en af, en ondanks dat het een ritje was van slechts 5 minuten is het een geweldige ervaring.
Eenmaal aangekomen zag het er heel gezellig uit door de aangebrachte verlichting en de tenten die rondom het evenement geplaatst waren. Ook waren een aantal versierde kamelen aanwezig waar je op kon rijden en voor de kinderen was er een steile zandhelling waar ze van af konden glijden. Het was het al behoorlijk druk en waren de eerste drumgeluiden al duidelijk hoorbaar. Na eerst wat gedronken en een Arabische snack (soort shoarma) gegeten te hebben we deelgenomen aan de volgende drumsessie. Het werd een hele show van gemaakt waarbij het ritme werd aangegeven door een drumleider en aantal ervaren drummers op de achtergrond. Aan het einde tintelden je handen dan ook aardig van het "slaan" op de drum. Hierna was het tijd voor de goedverzorgde BBQ. Er was arabisch brood, diverse soorten salade's, rijst, typische arabische gerechten en diverse soorten vlees. Alle niet alcoholische drankjes waren inbegrepen en hoefde je alleen te betalen als je bier of sterke drank wou drinken. De rest van de avond hebben we nog van de andere drumsessies genoten en nog even liggen relaxen in een van de tenten. Aangezien Kees de volgende ochtend een vroege vlucht had hebben we het niet laat gemaakt. De volgende Fool Moon Drumming zal in oktober plaatsvinden en wij zullen zeker weer terug komen. Na even gewacht te hebben werden we met z'n allen weer teruggebracht met een Toyota Landcruiser en ditmaal zat ik helemaal achterin. De chauffeur heeft ons een staaltje woestijnrijden laten zien door een steile helling af te rijden, achterin werden we compleet gelanceerd en Kees die voorin zat zag plotsklaps niets meer. Het was een "gegil" maar wederom geweldig om dit mee te maken.

woensdag 16 april 2008

Twin Camel born

Identical twin camel calves born in Dubai


Dubai: The birth of identical twin camel calves was announced in Dubai on Tuesday.

Zahi and Bahi, born on February 10 and February 26 respectively, both experienced a natural birth following a 13-month gestation.

Dr Lulu Skidmore and her team at the Camel Reproduction Centre in Dubai said the male twins were created using a technique called embryo micro-manipulation.

The process involved flushing a six-day old camel embryo from the uterus of the donor camel and splitting it into two halves.

Care was taken to ensure the tiny inner cell mass part of the embryo [the part that develops into the foetus] was actually split into equal halves otherwise only one foetus would have developed.

Both halves were then cultured for two hours and transferred into two separate surrogate mother camels. The surrogate mothers were synchronised with the donor mother to ensure they were at the same stage in their reproductive cycles.

Dr Lulu Skidmore, Scientific Director at the Camel Reproduction Centre, told Gulf News the technique may be used to produce identical twin animals that could act as perfect partners in future studies. She said: "Because the camels are genetically identical, any difference between them is a direct result of the treatment they receive.

"For example, you could give one twin a different type of food ... and see which one grows quicker or runs faster. Alternatively you could give them both to different trainers and test them out to see which trainer has the best training technique."

Dr Skidmore said camel owners and trainers would be interested in learning more about the micro-manipulation technique.

She added: "The Molecular Biology and Genetics Laboratory in Dubai has studied the camels and confirmed them to be genetically identical."

Source: Gulf News, April 16

maandag 14 april 2008

Public transport

Het openbaar vervoer in Dubai is niet zoals je van een moderne stad mag verwachten. Dit is dan ook de reden dat iedereen een auto nodig heeft. Momenteel worden er mega investeringen gedaan in het verbeteren van het openbaar vervoer, zo komen er tot 2009 ca. 2500 nieuwe bussen erbij. Ook zijn de eerste 50 nieuwe bushaltes van de geplande 1000 stuks in gebruik genomen. Ze bieden plaats aan 8 zit- en 6 staanplaatsen en zijn voorzien van airconditioning. Moderne bushaltes voorzien van airconditioning Langs ons appartement rijdt o.a. buslijn X25 dus is het tijd om deze eens uit te proberen. Gezien de vele bouwactiviteiten rondom JBR zijn nog geen officiele bushaltes dus ga je gewoon langs de weg staan en zodra de bus eraan komt steek je gewoon even je hand op. De bussen rijden vrijwel om de 10 minuten dus hoef je niet erg lang te wachten.

De bussen die op deze lijn worden ingezet zijn nieuw met comfortable stoelen, airconditioning, leeslampen en LCD schermen met reisinformatie. Dubai bus line X25
Buslijn X25 start bij het Sheraton Hotel (Al Mina Siyahi) en rijdt via Jumeirah Beach Road richting het centrum en de reistijd tot aan het "Al Ghubaiba" busstation bedraagt afhankelijk van de drukte op de weg ruim 1 uur. Prijs voor een enkele rit bedraagt slechts Dhs 2,50 oftewel Euro 0,50. Iedereen in de bus moet zitten, dus als de bus vol is worden er geen passagiers meer toegelaten en stopt de bus niet (tenzij er op STOP gedrukt is) bij de volgende halte. Mochten er vrije plaatsen ter beschikking komen dan worden alleen vrouwen toegelaten.

Met buslijn X25 kan je zowel naar Shopping Mall's, het strand of andere bezienswaardigheden toe:

• Dubai Media City
• Souk Madinat (Shopping Mall)
• Burj Dubai
• Wild Wadi
• Jumeirah Beach Hotel
• Jumeirah Beach Park
• Mercato Mall (Shopping Mall)
• Jumeirah Open Beach
• Jumeirah Mosque
• Lime Tree Café
• Al Ghubaiba Bus Station (Carrefour)

Klik hier om de X25 routemap te bekijken.

Censorship du telecom

du to filter web content

Dubai: Integrated telecom service provider du will be filtering internet content by proxy effective today, officials said in a statement.


"We want to ensure that all our customers' requirements are met, and that we comply with all the guidelines of the Telecommunications Regulatory Authority (TRA), including those on internet content filtering.

Recently, there have been many complaints from du internet users on the lack of filtering out offensive websites.

The proxy will hinder users from having access to all websites. The company will be blocking all content that is not in line with moral, social and cultural values of the UAE.

Ssource: Gulfnews, April 14

zondag 13 april 2008

Jaguar XF

Jaguar XF of moeten we inmiddels "Jaguar/TATA of Tata/Jaguar" zeggen?

Enkele foto's van de "nieuwe" Jaguar XF. Deze Jaguar zal in andere delen van de wereld waarschijnlijk al enige tijd rondrijden, in de Middle East komen nieuwe modellen veelal pas een half jaar later in de showroom. Meer weten klik dan op de onderstaande links:
Introductie / XF e-brochure

donderdag 10 april 2008

Dragon boat festival


Afgelopen week, 4 april zijn we naar het Dragon Boat Festival geweest. Het is de eerste keer dat het festival in Dubai wordt gehouden. Ruim 50 deelnemers hebben aan dit evenement meegedaan.

Dragon Boating is a thrilling water sport, full of adrenaline, sportsmanship, strategy and technique.

A typical dragon boat consists of 20 paddlers, a steerer and a drummer. To paddle well and to win, a good crew train for months to gel, perfect technique, fitness and timing.

Dragon Boating has 2,500 years of history, originating from China, the sport has become an annual event in many Dragon Boating countries including Hong Kong, Germany, Hungary, Singapore, Malaysia, Canada, South Africa, USA, UK and many more.

A dragonboat wich measures approxmetely 10 meter, will have ornately carved and painted "dragon heads" and "tails", carrying 18-22 paddlers.
More information: Dragon boats

Wil je de techniek van het roeien bekijken klik dan op de volgende link: Techniek

maandag 7 april 2008

Light in the darkness

Rondom JBR is men momenteel bezig met het aanbrengen van de straatverlichting. De prachtige armaturen worden als "bouwpakketjes" geleverd en handmatig op straat in elkaar gemonteerd zoals je op de foto's kunt zien. Eenmaal gemonteerd ziet het er prachtig uit. Nu is het nog even wachten tot 's avonds de lampen aangaan.

zondag 6 april 2008

Our own Herb Garden

Ondanks dat het water uit de kraan veilig is om te drinken heeft het toch een bijsmaakje. Dit komt doordat het water uit zee wordt gehaald en vervolgens wordt ontzout.
Voor drinkwater, het zetten van koffie en thee kopen we dan ook flessen met mineraal water. Een tijdje geleden zijn we begonnen met het bewaren van een aantal lege flessen voor het zaaien van kruiden. Onlangs hebben we diverse kruiden gekocht: Basil, Oregon, Lemon Grass, Thyme, Chilli, Chives en deze op 30 maart j.l. gezaaid.

De potjes staan nu buiten op ons balkon en worden elke dag met veel liefde verzorgt. Om te voorkomen dat de potgrond te snel uitdroogd hebben we ieder potje eerst een laagje hydrokorrels gedaan. Per dag besproeien we de potjes een aantal keren zodat de potgrond zoveel mogelijk vochtig blijft. Door het warme weer begonnen na een aantal dagen de eerste zaadjes al te ontkiemen.

zaterdag 5 april 2008

Shopping @ JBR

Plattegrond van SadafPlattegrond van Murjan Vorige week zijn er in Sadaf en Murjan nieuwe plattegronden opgehangen. Op deze plattegronden zijn inmiddels alle winkels, restaurants, koffieshops en supermarkten weergegeven. Naast de vele juweliers zaken in Sadaf komen er ook een aantal kledingzaken. Spring Fields is al geruime tijd geopend en ondanks dat de winkel niet erg groot is hebben ze toch een behoorlijke collectie. Binnenkort openen enkele kinderkleren winkels zoals Kookai. Overal is men aan het werk en vrijwel wekelijks ontdekken we tijdens onze avond wandeling nieuwe winkels of koffieshops. Tot nu is er slechts een Libanees restaurant geopend waar je ook heerlijk buiten kan ziten. Langzamerhand begint het met de geopende winkels, de beplanting en straatverlichting er gezellig uit te zien.